SVUFs digitala seminarier

SVUFs digitala seminarier hittar på här nedan. De ligger också på SVUFs YouTube kanal.

Nästa digitala seminarium är den 27 november 2024 kl 16-17.30.

Mot ett hållbart samhälle – vad kan utvärdering bidra med?

Att mänskliga förehavanden måste bli mer hållbara är utan tvekan vår tids största utmaning! Mänsklighetens fortlevnad är villkorad av en livskraftig planet som i sin tur förutsätter en hållbar utveckling. Men hur kan begreppet hållbarhet förstås och konceptualiseras i utvärderingssammanhang och vad kan utvärdering bidra med när förändringar behövs och brådskar? Seminariet tar sin utgångpunkt i en nyligen utkommen antologi som belyser dessa frågeställningar ur olika perspektiv.

Under seminariet presenteras antologins innehåll av dess tre redaktörer: Ida Lindkvist, Per Øyvind Bastøe och Kim Forss.

Därefter vidtar en diskussion som modereras av SVUF:s ordförande Eva Mineur.

Antologin kan beställas via länken nedan, ett antal kapitel går att ladda ner kostnadsfritt. Information om det finns på bokens hemsida.
Towards Sustainable Futures: The Role of Evaluation – 1st Edition – Id (routledge.com)

Antologins redaktörer:
Ida Lindkvist, seniorrådgiver i Avdeling for utredning, forskning og analyse i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse i Norge.
Per Øyvind Bastøe, uavhengig evalueringsrådgiver.
Kim Forss, Andante-tools for thinking AB.

Seminariet är den 27 november kl 16-17.30 och genomförs på Zoom. Du behöver vara medlem i SVUF antingen som individuell eller institutionell medlem. Anmälan görs till info@svuf.nu. Därefter mailas länken till seminariet. Det här seminariet är även öppet för medlemmar i Norsk evalueringsforening. Ni mailar också info@svuf.nu för anmälan.

 

Nästa digitalt seminarium är den 9 december, kl 16-17.30
Anmälan till seminariet sker via mail till info@svuf.nu.

Hur vägen till lyckade utvärderingar löper genom en åtgärds hela livscykel

Det ropas konstant efter att få veta resultat. Och relevans, och hållbarhet, och samstämmighet, och ibland även kostnadseffektivitet. Ibland ska bedömningarna användas för ansvarsutkrävande, ibland för lärande, och ibland så…. ja, då vet man tyvärr inte riktigt vad bedömningarna ska användas till. Men i stora drag är det självklart positivt att efterfrågan på att få veta är stor – och det är utvärderarna som förväntas fixa biffen.

Desto besvärligare är det däremot att så lite uppmärksamhet ges åt förutsättningarna för att en utvärdering ska bli lyckosam – det vill säga utvärderingsbarheten. Det är alltför vanligt att en beställare tror att det oavsett utvärderingsbarheten går att trolla fram trovärdiga, relevanta och användbara utvärderingar. Men så enkelt är det inte, inte ens vi utvärderare är några trollgummor eller trollkarlar om vi ska vara riktigt krassa.

För att säkerställa utvärderingsbarheten, och i slutändan alltså kunna generera riktigt värdefulla utvärderingar, krävs istället ett systemperspektiv hos den genomförande organisationen – och det under en åtgärds hela livscykel. Där ingår att göra problemanalyser och utveckla förändringsteorier, helst tillsammans med ett brett deltagande av olika aktörer. Där ingår också åtgärdsplaner, uppföljningsplaner, utvärderingsplaner och uppföljning, och sist av allt utvärderingen i sig förstås. Omistligt är att alla delar följer samma struktur.

Seminariet tar sin utgångspunkt i en nyligen utkommen bok som beskriver just detta systemperspektiv. Men inte bara det, seminariet kryddas även med bokens beskrivningar av nya beprövade grepp för att skapa förändringsteorier som stärker en åtgärds utvärderingsbarhet ytterligare. Även en modell för att bedöma en organisations utvärderingsfunktionalitet utifrån systemperspektivet beskrivs.

Under seminariet presenteras boken, Utvärdering — ett systemperspektiv, av dess två författare: Mats Alentun och Bo Sandberg. Därefter vidtar en diskussion som modereras av SVUF:s styrelsemedlem Tobias Fridholm.

Boken kan beställas från Studentlitteratur till kampanjpris: https://www.studentlitteratur.se/kampanj/46959_seminarium/?kod=46959_seminarium

 

Bo Sandberg ger i tre korta klipp en introduktion till utvärdering.

Seminarier om utvärdering